25.11.2017 г.

Голодоморът - отговор на антисъветската съпротива в Украйна

Какво предшества големия глад в Украйна през 1932-33 г.?
Съпротива срещу съветската власт, колективизацията и колхозите, селски бунтове и въстания...
Наричат Голодомора "най-евтиното прилагано оръжие за масово унищожение".
Анализ на Анна Олийник:
Страшните 1932-1933 г.
Назрява един безсилен пред историческия факт въпрос: защо? В крайна сметка, все някой ще оцелее, защото не може шепа палачи да унищожат един велик народ. Той все в някой ще се запази и ще продължи да съществува, за да разкаже страшната истина за своята история. 
Този народ притежава някакво поразително свободолюбиво вдъхновение, някакво особено чувство за достойнство, което не търпи никаква гавра и мобилизира силите за съпротива.
В един момент комунистическата върхушка разбира, че тази съпротива може да бъде спряна само чрез тотално унищожение. След повече от десетилетие от началото на окупацията на Украйна съветската власт стига до най-крайната мярка – геноцида на украинския народ през 1932-1933 г., като по този начин признава, че е безсилна пред него. 
От самото начало, когато започват да налагат на украинците комунистическия режим с неговата политика на "военен комунизъм", задължителното предаване на държавата на част от произведената селскостопанска продукция и други убийствени за стопанството методи, възниква съпротива и се създават хиляди украински въстанически отряди. Общо в края на 1920 – началото на 1921 г. те наброяват над 100 000 бойци. Окупационната власт използва срещу тях сили на Червената армия – по това време на украинска територия има 5 нейни армии с 1 милион военни.
Непримиримостта на селяните принуждава централната власт да направи някои отстъпки: НЕП, тоест «нова икономическа политика », вълна на украинизация. 
Но противоборството не спира.
През 1927 г. е взето решение за провеждането на колективизация, която се извършва предимно насилствено. През същата година органите на ОГПУ /Обединено държавно политическо управление – орган за защита на държавната сигурност през 1923-34 г. – б. пр./ в Украйна регистрира 9 масови бунта, 173 атентата (25 убийства, 26 опита за убийство, 18 палежа, 104 ранявания, нападения, заплахи и др.) и разпространение на антисъветски листовки.
Иззето оръжие на въстаници от Корюкивския регион
През пролетта на 1928 г. селяните от Южна Украйна се съпротивляват активно на съветските бригади по "зърнозаготовките" /отнемане на зърното в полза на държавата – б. пр./, като се опитват да попречат на извозването на зърното – поради реалната заплаха от глад. Избухват десетки масови селски бунтове. Започва вълна от "женски демонстрации". В публикуваните архивни документи могат да бъдат намерени интересни доказателства: в Херсонски окръг в рамките на един месец са регистрирани около 20 такива бунта, а в едно от селата "женорята" спират извозването на 6 000 пуда /1 пуд = 16 кг/ зърно, като организират свой пост.
През 1928 р. са регистрирани 150 масови селски бунта, 351 атентата. В много региони се увеличават антисъветските настроения. В частност в района на Мариупол е регистриран случай, когато тълпа от около 150 селяни нахълтва в селсъвета с викове: "Дайте зърно за посев!"
Брой на участниците в масовите бунтове в СССР през 1930 г.
Съпротивата в Украйна (УССР) е несравнимо по-мощна, отколкото в другите райони на СССР, където също е имало селски въстания против съветската власт: Северен Кавказ, Централно-черноземен регион, Поволжието, Сибир, Урал, Московска област, Ленинградска и Ивановска област, западните райони на СССР, Беларус

През 1929 г. заедно с темповете на колективизацията нараства мащабът на съпротивата. Атентатите са 1437, селските бунтове прерастват във въстаническо движение.

Антисъветската борба в СССР през 1930 г.: със зелен цвят е отбелязан броят на бунтовете, червен - на въоръжените атентати, син - листовки

През 1930 г. избухват около 4 100 масови бунта, в които участват общо над 1 200 000 души. Въстаниците издигат национални и социални лозунги. В някои случаи селяните изгонват от селото представителите на съветската власт. Срещу въстаналите селяни са изпращани отлично въоръжени кавалерийски полкове и усилени отряди на милицията.
На 14 март 1930 г. докладват на Сталин, че в Тулчински, Виницки и Могиливски окръг въстанието е обхванало 343 селсъвета, регистрирани са 81 въоръжени бунта; в 73 села селсъветите са разгромени, съветската власт е ликвидирана.

Членове на нелегална група от село Макартетине, Донецки регион

Има исторически сведения за въстанически организации, начело на които застават  бивши идейни комунисти, прозрели покрай събитията от последните години същността на болшевишката власт.  Един от тях е Яким Рябченко - бивш червен партизанин и действал нелегално в тила на Деникин, а впоследствие оглавил едно от селските въстания в Чернигивския регион.
Съпротивата усложнява и дестабилизира ситуацията в Украйна, отнема твърде много ресурси на режима. Кремъл е прекалено заинтересован Украйна да му бъде подчинена, за да се смири и да отстъпи. Номенклатурната върхушка воюва за територия, но при това подлага на унищожение един народ.
...
Историята не предвижда внасяне на промени. Но затова пък предвижда памет. По пътя на изграждането на нашата нация са останали много скъпи жертви. Геноцидът от 1932-1933 г. е един от най-страшните опити да се победи това, което не може да бъде победено. Нека помним. 

Снимки: surmasite.wordpress.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар