29.01.2018 г.

29 януари – Ден за почитане паметта на загиналите в боя при Крути

Сраженията с болшевишката армия на гара Крути спират врага за четири дни. По този начин доброволците спечелват време, необходимо за преговорите за изготвянето на Брест-Литовския  мирен договор, който де факто води до международно признаване на независимостта на Украинската народна република.

Преди 100 години, на 29 януари 1918 г. шепа украински младежи спират настъплението на болшевишката армия към Киев, като проявяват истинска жертвеност и героизъм в името на независимостта на Украйна.


На железопътната гара Крути в Борзнянски район, Черниговска област, около 300 киевски студенти, защитавайки подстъпите към Киев, влизат в неравен бой с шестхилядната болшевишка армия под командването на Михаил Муравьов, която заедно с други армии води настъпление срещу Украинската народна република.


Сраженията с болшевишката армия на гара Крути спират врага за четири дни. По този начин доброволците спечелват време, необходимо за преговори за изготвянето на Брест-Литовския  мирен договор, който де факто води до международно признаване на независимостта на Украинската народна република.
„Много е важно да се помнят героите, защото героите са най-добрите, които губим. Онези, които включва днес украинският национален пантеон, вероятно ще бъдат достатъчни за възпитаване на патриотизъм за векове напред. 
Но ние не ги знаем или не ги помним, затова търсим нови, смятайки, че не ни достигат герои. Те не липсват в нашата история, участниците в боя при Крути заемат в този пантеон особено място – те едни от първите са дали живота си за новопровъзгласената Украинска държава“, смята ръководителят на Украинския институт за национална памет Володимир Вятрович.

История
В началото на януари 1918 г. болшевиките вече контролират Харковска, Катеринославска и Полтавска губернии и започват настъпление към Киев.
Схема на боя при Крути
На 24-27 януари 1918 г. се водят тежки боеве за гара Бахмач.
Когато украинските войски отстъпват до гара Крути, за подкрепление е изпратена Първа украинска юношеска (юнкерска) школа „Богдан Хмелницки“, която се състои от четири сотни (400-450 курсанти и 20 старшини (офицери), както и първа сотня (116-130 бойци) на новосъздадения доброволчески Помощен студентски отряд на сечовите стрелци. Към тях се присъединяват още близо 80 доброволци от подразделенията на Волното казачество от Нижин.
След последното жестоко многочасово сражение, използвайки тъмнината, украинските войски организирано отстъпват от гара Крути към своите ешелони.

27 студенти и гимназисти, които са били в резерва, са пленени при отстъплението. На следващия ден те са разстреляни или умират от изтезания. След време са погребани на Асколдова могила в Киев.
Асколдова могила

Според днешни данни при Крути са загинали около 70-100 бойци. Сред тях са и 37-39 убити по време на боя и разстреляни украински студенти и гимназисти.
Днес са точно известни имената само на 20 от тях. Това са студенти от Народния университет и Университета „Свети Владимир“, както и гимназисти от Втора гимназия „Кирил и Методий“.
При Крути болшевишката армия понася значителни загуби - само убитите са около 300 души.
Съветската история или премълчава тези събития, или ги представя превратно.
Едва през 2006 година на гара Крути е открит Мемориал в памет на героите с параклис.



На 28 януари 2018 година на гара Крути бяха организирани юбилейни тържества по случай 100-годишнината на това знаково събитие в украинската история.
Пристигнаха около 400 курсанти от военни лицеи от цяла Украйна, на които бяха връчени нови официални знамена на техните лицеи с паметна лента за 100-годишнината от подвига на техните връстници.
На тържествата присъстваха министърът на културата Евген Нишчук, представители на президентството, на министерския съвет, на духовенството, както и военнослужещи, студенти, граждани от цялата страна.












Наскоро беше разпространен официалният трейлър на новия украински игрален филм "Крути 1918", чиято премиера е насрочена за декември 2018 г.
Повече за филма можете да прочетете тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар